Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Já, pravdoláskař

Možná jsem se tak narodila. I když to bylo ještě více jak rok před tím, než tady pukaly ledy a než hesla o pravdě a lásce zněla ze všech stran. Ale vyrostla jsem s nimi a přijala je za své. A vyznávat je nepřestanu. Nikdy.

Jsem v citlivém věku. V tom, kdy je zřejmě žena předurčena k tomu, aby byla matkou něčeho libovolně malého, a tak se často dojímá, přestože matkou ještě není. Nebo to tak možná vůbec není a to jenom já jsem cíťa, kterýho rozbrečí kde co. Například minutové záběry v televizi z Václaváku nebo Národní třídy z roku 1989. Marta na balkóně Melantrichu a ta magická slova o tom, že „vláda věcí tvých zpět se k tobě navrátí, lide, navrátí…“ Nebo „máme holé ruce“ a „nechceme násilí“. Všechno tak prosté, všeříkající a jednoznačné.  

Jsem hrdá. Jsem hrdá na to, co pro nás vybojovali naši rodiče, naše babičky a dědové, tety a strejdové a jejich přátelé a přátelé jejich přátel… Všichni ti, co chodí mezi námi a žijí celkem normální životy, ačkoli byli tehdy u toho. Dali nám svobodu, volali o ni, a jak jejich hlas sílil a přidávaly se k němu další hlasy, děsil ty, co stáli proti nim. Až je jednoho dne definitivně poslal pryč. A s nimi i poslední tank.

Víte, já jsem už dříve říkávala, že kdybych v tom revolučním roce 1989 byla studentka, určitě bych taky chodila na Václavák a Letnou. Ale pravda je taková, že vlastně vůbec není jisté, jestli bych byla studentka. Už se to nedozvíme a je to jedno, toho podzimu se v naší rodině řešily tak maximálně plíny a taky se šlo s kozou k puklovi. A každý rok na to naši vzpomínají, protože o začínající revoluci neměli na pošumavském venkově ani tušení. Natož pak já, v těch plínách.

Ale asi my všichni, kterým nám je letos kolem třiceti, kdo jsme chodili do školy, kdo čteme noviny, koukáme na televizi a sjíždíme internet, na to máme nějaký názor, že ano. A ať už jsme k němu přišli jakkoli, rozmohl se nám tady takový nešvar, že se nám ho stále někdo snaží vyvracet a dodávám, že myslím ten kladný názor, že myslím tu hrdost a vděčnost za to, že můžeme svobodně cestovat, studovat, volit a chodit na jakékoli koncerty. Za to, že můžeme svobodně žít.  

Už třicet let, zbývají v podstatě hodiny do výročí chvíle, kdy to všechno začalo, na Albertově a pak na Národní třídě. Záběry těch okamžiků, kdy byly překročeny všechny meze a došlo k tolik známému zásahu proti studentské manifestaci, mají pro mě sílu, které se nemůže rovnat žádný film ani dokument. Za svíčky a kytky přišla od soudruhů tvrdá reakce a nechci ani myslet na to, že se najdou lidé, co to zpochybňují. A že mezi nimi jsou i nejvyšší přestavitelé naší země. Nechci na to myslet a nechci o tom teď psát, protože motivem k tomu napsat po dlouhé době tenhle článek, je hlavně vděk a hrdost, chuť vzdát hold všem těm statečným studentům, kteří dneska už někteří mají děti nebo i vnoučata, ne stěžovat si na to, co se nepovedlo. To je hrozně jednoduchý a nám to moc jde. Kritizovat a nadávat si mezi sebou, hádat se a sortovat své spoluobčany na ty slušné lidi, na vlastence, řešit neustále, kdo za co může a kdo to zkazil.

Už dlouhé roky na to všechno nahlížím s jasným a jednoznačným postojem, který mi nikdo nevnuknul, přijala jsem ho na základě toho, co jsem se naučila, co jsem si přečetla v knihách a v rozhovorech a co jsem viděla v nejrůznějších dokumentech a reportážích. Vybrala jsem si už dávno tu stranu pomyslné barikády, tu, kde se stále ještě věří v to, že pravda a láska zvítězí nad lží a nenávistí. A tak jsem automaticky zařazena do skupiny pravdoláskařů, sluníčkářů a pražské kavárny. Což mi připadá docela zábavné a neuráží mě to. Myslícího a inteligentního člověka těžko urazí někdo, kdo nevykonává svou funkci, jak má, ba naopak zneužívá své pozice tiskového mluvčího k něčemu, co s náplní jeho práce nemá absolutně nic společného. Jmenovat není třeba, myslím.

Nevidím jediný důvod jakkoli se obhajovat nebo komukoli vysvětlovat, proč to prosté Havlovo heslo, které v sobě podle mého názoru obsahuje to nejčistší sdělení, nosím ve svém srdci. A že když vidím ty třicet let staré záběry, zrak se mi mlží dojetím i strachem. Ta síla lidskosti, která se spojila a zlomila režim naší země, je tady pořád. Zůstala v těch, co u toho byli, i v těch, kteří za to nepřestali být vděční. A i když se dějí v naší zemi absurdnosti, kdy nejvyšší představitelé politiky nejsou trestáni za své protiprávní činy, dokonce mají tu moc jeden z druhého vinu smýt, tak klesat na mysli není ta správná cesta.

Tu opravdovou svobodu musí mít každý sám v sobě. Sám si ji vybojovat a chodit s ní po světě, s ní a se svým čistým svědomím. Protože se možná změnil režim, ale že se nezměnili lidi, je zcela evidentní. Na to je třicet let krátká doba. Už Karel Čapek to věděl: „Národ nepředěláš, ledaže bys měl na to století, jenom davy můžeš vést dnes tak a zítra tak. Kdo nenávidí, měl v sobě tu nenávist vždycky, kde by se v něm tak najednou vzala! Kdo sloužil, bude sloužit dál, kdo chtěl dobré, bude zase chtít dobré.“

Tyhle dny by ale neměly být pošpiněné nenávistí nebo zpochybňováním toho, co se stalo a jak se to stalo. Slavme, že se to stalo, že jsme svobodní a žijeme v bezpečné zemi, nemáme hlad ani válku. A že se tady můžeme mezi sebou hádat a nadávat si, můžeme dělat to, co by nás dříve stálo svobodu nebo i život. A kdo to snad netuší nebo tomu nevěří, měl by poslouchat ty, kteří to zažili. Však to nebyl jen Havel. Vězněné byly i matky od dětí, které byly proti režimu, ti, kteří pomáhali svým známým nebo přátelům utéct, ti, co neztratili víru v to, že bude lépe. Je jich spoustu, přesto se lidé více a více obrací k těm, co historii pouze překrucují a vybírají si z ní, co se jim hodí.

Oslavy výročí skončí a my tady budeme dál. Rozdělený a nesmířený národ, jehož část si myslí, že není co slavit. Možná ne, ale děkovat je na místě. Ať už nahlas nebo tiše, veřejně nebo v soukromí, mezi svými rodinami. Těm, co se nechali bít, a pak o tom podávali svědectví, těm, co se semkli a svou touhou po lepším světě, po svobodě a demokracii vytvořili dav, který změnil svět. Ano, protože my jsme součástí světa, malou ale podstatnou. Naše svoboda je součástí nás všech. Naše pravda a láska jsou pilíře našeho bytí a to všechno je ohromná zodpovědnost. Zvládneme to?

Prosím, zvládněme to aspoň v těchto dnech, se ctí a vděkem, bez nenávisti a zpochybňování. Nejenže se slaví začátek cesty za svobodou a demokracií, také je třeba uctít ty, které nám minulý režim vzal navždy. Málo jich nebylo a zemřeli pro NÁS. Čest památce těchto hrdinů.

A já, pravdoláskař, co děkuji každý den, za všechno, co můžu, teď děkuji aspoň takto. Upřímně a z celého srdce děkuji a pevně věřím, že doopravdy jednou pravda a láska musí zvítězit nad lží a nenávistí. A mít v sobě nějakou víru je absolutní základ. Tak tohle je má.

DĚKUJI.  

Autor: Ivana Roubová | čtvrtek 14.11.2019 21:46 | karma článku: 24,07 | přečteno: 949x
  • Další články autora

Ivana Roubová

Seznamka to (ne)zachrání II.

Bylo to úplně symbolický. Před pár minutami jsem si za doprovodu písničky Proklínám od Janka Ledeckýho zrušila účet na Tinderu a rovnou odinstalovala aplikaci z telefonu. Rozloučili jsme se po cca devíti měsících.

21.1.2022 v 23:52 | Karma: 23,60 | Přečteno: 1291x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Kroky vpřed a do neznáma zároveň. Věk: 30.

Když říkám, že jsem žádnou změnu 1. března 2018 v 17.25 hodin nepocítila, je to pravda. Je to jen číslo, a jestli je na začátku dvojka nebo trojka, je jedno. Stejně to ale postupem času člověka nutí k zamyšlení a bilancování.

2.8.2018 v 21:53 | Karma: 18,16 | Přečteno: 566x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Byla jsem na fesťáku

Znáte to, tisíce lidí, nulová hygiena. Neznáte? Taky jsem neznala. Ale už mi bylo třicet, jsem velká holka, tak jsem uznala, že jsem již zralá na to tuhle dobrodružnou výpravu podstoupit. Samozřejmě pouze se zkušeným doprovodem.

19.7.2018 v 23:34 | Karma: 30,39 | Přečteno: 3781x | Diskuse| Kultura

Ivana Roubová

Kdybych byla bývala byla blbá…

Titulek článku hlásal: JE LEPŠÍ BÝT HEZKÁ NEŽ CHYTRÁ. Tvrdí to prý odbornice na pocity štěstí. No, ještěže si tohle můžeme všichni vybrat. Ještěže i naši rodiče si mohli říct: „Pojď mámo, vlítnem na to, uděláme si krásnýho génia!“

22.6.2017 v 0:48 | Karma: 30,79 | Přečteno: 3519x | Diskuse| Osobní

Ivana Roubová

Deset let jsi ohřívala, je čas začít VAŘIT!

Míchám na plotně svíčkovou od maminky a těším se, jak si ji dám bez knedlíků i masa. Takovou ji miluju. A takovou bych ji chtěla umět udělat. Jednou. No, asi co nejdřív by to chtělo, vozím si ji takhle do Prahy už skoro deset let!

7.6.2017 v 0:03 | Karma: 25,45 | Přečteno: 1353x | Diskuse| Osobní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 27
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 1019x
Jsem inženýrka, asi omylem. To, co jsem vystudovala, nemá moc společného s tím, co mě doopravdy baví, o čem mě baví psát a o čem mě baví přemýšlet. Toho je hodně. Žiju život, který mě baví, i když stále něco hledám. Je mi přes 30 a pořád nevím, čím budu, až budu velká.

Seznam rubrik